Velikonoce
Ingredience:
balíček listového těsta
1 lžíci mleté skořice
4 lžíce pískového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 dkg rozinek
rozšlehané vejce
med na potření
Postup:
Těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Plát posypeme stejnoměrně skořicí smíchanou
s cukrem a rozinkami.
Těsto svineme do rolády, pokrájíme na řezy široké asi 2 cm, přeneseme na plech pokrytý alobalem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem.
Ingredience:
0,5 citrónu
1 vejce
125 g cukru moučka
150 g másla
250 g hladké mouky
Na ozdobu:
1 špetka barvivo potravinářské žluté
1 špetka barvivo potravinářské červené
125 g cukru moučka
3 lžíce mléka
Postup:
Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu.
Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.
Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs.
Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto.
Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtyřmilimetrovou placku.
Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka.
Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
V troubě vyhřáté na 180 °Celsia pečte asi deset minut.
Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout.
Moučkový cukr utřete s mlékem.
Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví.
Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.
Ingredience:
250 g moučkového cukru,
5 žloutků,
1 vanilkový cukr,
kůra i šťáva z 1/2 citronu,
300 g polohrubé mouky,
1 hořká mandle,
5 bílků,
tuk a strouhanka na formu.
Postup:
Cukr, žloutky, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru třeme do pěny. Potom přidáme strouhanou hořkou mandlí, citronovou šťávu, ušlehaný tuhý sníh a prosátou mouku. Lehce promícháme a nalijeme do dobře vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Pečeme ve středně teplé formě dorůžova. Upečeného beránka vyklopíme, oči uděláme z rozinek, na krk dáme mašličku případně zvoneček a do hubičky zelenou větvičku. Beránka můžeme také polít bílkovou polevou z 1 bílku, 100 g přesátého moučkového cukru a lžíce citronové šťávy.
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
120 g másla
120 g jemného krystalového cukru
2-3 žloutky (podle velikostí vajec)
30 g kvasnic
1 lžička soli
2,5 dcl mléka
hrst rozinek
1 lžíce vlašských ořechů
1 lžíce spařených a oloupaných mandlí
1 sáček vanilkového cukru
1-2 lžičky rumu
1 vejce na potření
Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít.
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka.
Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (ale část mandlí necháme stranou na posypání hotového bochánku).
Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučněný vál a rukama ještě propracujeme v hladkou, tužší a poddajnou hmotu.
Zakryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo kynout.
Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme dva malé (!) zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku).
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, které jsme si nechali.
Dáme do středně vyhřáté trouby, po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly.
Po upečení pocukrujeme.
Jestli je těsto upečené, zkoušíme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upečený.
Ingredience:
30 g droždí
20 ml mléka
100 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
100 g másla
1 vejce na potření
400 g měkkého tvarohu
2 vejce
100 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
1 vejce na potření
20 g nahrubo nasekaných mandlí
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Do zadělávací mísy prosejeme mouku,
přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylý cukr i mléko.
Ochutíme špetkou soli a muškátovým oříškem. Těsto částečně propracujeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Pak je znovu důkladně prohněteme, až vznikne hladké vláčné těsto. Necháme je na teplém místě asi hodinu kynout a během této doby ještě nejméně dvakrát propracujeme.
Mezitím připravíme náplň.
Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, krupicový i vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník.
Rozkrojíme ho po délce na dva stejné pruhy, které potřeme tvarohovou náplní.
Těsto přes ni přehneme, okraje k sobě dobře přitiskneme a rozválíme na pramen.
Oba prameny stočíme přes sebe a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich vytvoříme věnec. Vejce rozkvedláme, věnec jím potřeme a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C
a dopékáme asi 30 minut.
Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Střed věnce vyplníme barevnými vejci.
Ingredience:
400 g vařené uzené krkovice
5 housek
250 ml mléka
4 vejce
2 lžíce sekané petržele nebo mladé kopřivy
dle chuti: muškátový květ
dle chuti: sůl
dle potřeby: olej
Postup:
Uvařenou uzenou krkovici nakrájíme na menší kousky. Housky rozkrájíme na kostičky a přelijeme mlékem. Po chvíli z nich vymačkáme tekutinu a přidáme k masu. Ochutíme petrželkou, muškátem a solí. Z vajec oddělíme bílky, žloutky rozšleháme a přilijeme k ostatním surovinám. Vše důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do připravené směsi. Nádivku dáme do zapékací misky, vymazané olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Ingredience:
balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu
kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení
Na náplň
2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, citrónovou šťávu
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citrónovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.
Vylepšení:
Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček.
Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.
Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.
Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.
Ingredience:
6 vajec
160 g krupicového cukru
180 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
hladká mouka na poprášení
150 g másla
100 g moučkového cukru
50 ml vaječného likéru
100 g kandovaného ovoce
12 půlek kompotovaných meruněk
100 g bílé tukové polevy
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme ji na vaječnou pěnu a dobře zapracujeme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Upečený korpus lehce poprášíme moukou, překlopíme ho na druhý pečicí papír a necháme vychladnout.
Máslo rozkrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě.
Přidáme cukr, vaječný likér a vyšleháme dohladka.
Kandované ovoce nasekáme nadrobno a vmícháme je do krému.
Z vychladlého korpusu opatrně odtrhneme papír, na kterém se pekl, a povrch plátu potřeme krémem. Pomocí spodního papíru stočíme do rolády, kterou mírně zmáčkneme do oválného tvaru. Necháme ztuhnout v chladničce.
Meruňky dáme okapat. Polevu rozehřejeme.
Roládu nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a z jedné strany je polijeme polevou.
Počkáme, až trochu ztuhne a pak do středu položíme půlku meruňky.
Necháme zcela ztuhnout.
To pravé kouzlo velikonoc přichází s obarvenými vajíčky a kraslicemi. Mrkněte na několik tipů, jak je připravit včetně využití přírodních barviv.
Základní věc, která patří k Velikonocům je pomlázka. Tu buď můžete koupit, nebo si podle návodu upletete svou. A mít svou, to je daleko větší legrace!
Jak uplést pomlázkuVelikonoční koleda se dává koledníkovi jako odměna za veselou hodovačku. Bez té se neobejde žádný správný koledník.
Ty pravá radost z Velikonoc vychází z mnoha tradic a zvyků. Mezi ty nejznámější patří pletení pomlázky, barvení vajíček a koledování.
Velikonoční zvyky